निकासी भई राखेको कुनै खाद्य पदार्थलाईवश्यक देखेमा रोकी जाँचबुझ गर्ने र त्यस्तो खाद्य पदार्थ दू्षितवा न्यूनस्तरको छ भने मनासिव माफिकको शंका लागेमा खाद्य विश्लेषणको लागि लिइएको नमूनालाई कुनै पनि सरकारी वा गैरसरकारी यातायातका साधन वा हुलाकद्वारा विश्लेषणको लागि पठाउन ।
सवसाधारण जनताको स्वास्थ तथा सुविधा कायम राख्न खाद्य पदार्थमा कुनै अवान्छनीय मिसावट रोक्न वा खाद्य पदार्थमा रहेको स्वाभाविक कुनै गुण वा उपयोगिता घटाउन वा झिक्न नपाउने गर्न र खाद्य पर्दाथको उचितस्तर बनाइ राख्नको निमित्ति कानूनी व्यवस्था गर्नको लागि
नियमावलीको नियाम २२ -खाद्य पदार्थमा रङ्गको प्रयोगः अनुसूची–१० मा उल्लेख भए विपरीत हुने गरी रङ्ग मिसाइ खाद्य पदार्थको उत्पादन, विक्री वितरण वा निकासी गर्न वा सो मध्ये कुनै कामको लागि त्यस्तो मिश्रित पदार्थ राख्न हुँदैन । स्पष्टीकरणः रङ्ग भन्नाले खाद्य पदार्थमा समावेश गरिने प्राकृतिक अथवा कृतिम रङ्गलाई जनाउँछ ।
सवसाधारण जनताको स्वास्थ तथा सुविधा कायम राख्न खाद्य पदार्थमा कुनै अवान्छनीय मिसावट रोक्न वा खाद्य पदार्थमा रहेको स्वाभाविक कुनै गुण वा उपयोगिता घटाउन वा झिक्न नपाउने गर्न र खाद्य पर्दाथको उचितस्तर बनाइ राख्नको निमित्ति कानूनी व्यवस्था गर्नको लागि
खाध नियमावलीको नियम २३- खाद्य पदार्थर्ममा परिरक्षीको प्रयोगः अनुसूची–११ मा उल्लेख भए विपरीत हुने गरी परिरक्षीहाली कुनै पदार्थको उत्पादन विक्री वितरण वा निकासी गर्न वा सोमध्ये कुनै कामको लागि त्यस्तो खाद्य पदार्थ राख्नु हुँदैन । स्पष्टीकरणः परिरक्षी भन्नाले कुनै खाद्य पदार्थमा फर्मन्टेशन वा एसिडीफिकेशन हुन वा अन्य कुनै किसिमको सड्ने बिग्रने क्रियालाई रोक्न, दवाउन वा घटाउन प्रयोग गरिने पदार्थलाई जनाउँछ ।
प्याक गरिएको खाद्य पदार्थको भाँडाको बैरन आवरणमा देहाय बमोजिमको तथ्य वा विवरण खुल्ने गरी लेवुल नलगाई त्यस्तो खाद्य पदार्थ विक्री गर्न वा विक्रीको लागि राख्न पाइने छैन।